Fond EFEKTIKA překonal v 1. čtvrtletí průměrnou výkonnost akciových fondů

4 min.

Od ledna 2024 je novinkou mezi daňově zvýhodněnými produkty spoření na stáří tzv. dlouhodobý investiční produkt (DIP). Ten umožňuje Čechům spořit do výnosnějších nástrojů než dosud a předejít tak významnému propadu životní úrovně v důchodu. V nabídce naší investiční společnosti se mimo jiné i v souvislosti s chystaným zavedením DIPu objevila na podzim 2023 novinka – fond akciových trhů EFEKTIKA. 

EFEKTIKA je založena na celosvětově oblíbené investiční strategii – nákupu akcií největších společností obchodovaných na amerických burzách podle indexu S&P 500. Popularita této strategie je v posledních letech na vzestupu, protože překonává cílové výnosy většiny aktivně spravovaných portfolii, které z jednotlivých akcií sestavují portfolio manažeři investičních fondů.

A jak se ukazuje, strategie EFEKTIKY je více než úspěšná. Zatímco průměrný český investor do podílových fondů vydělal podle Indexu českého investora (CII750) společnosti Swiss Life Select během prvního čtvrtletí 5,4 % a akciové fondy v průměru necelých 8 %, korunová třída fondu EFEKTIKA doručila svým klientům od začátku ledna do konce března 2024 výnos 9,01 % a jeho měnově zajištěná třída dokonce 10,13 %. Za posledních 6 měsíců činil výnos CZK třídy EFEKTIKY 20,85 % a CZK hedged třídy dokonce 21,37 %.

Přidanou hodnotou fondu EFEKTIKA je kromě profesionální správy také diverzifikace poskytovatelů tzv. burzovně obchodovaných fondů, jež nakupují akcie podle aktuálního složení S&P 500, pohodlná investice v korunách a možnost volby měnového zajištění proti riziku negativního vývoje kurzu české koruny vůči americkému dolaru, v němž EFEKTIKA podíly v ETF fondech nakupuje.

EFEKTIKA  zastupuje dynamický produkt v nabídce fondů rodiny INVESTIKA, protože právě akcie skýtají mezi tradičními investičními aktivy nejvyšší výnos.  Vzhledem k vyšší krátkodobé kolísavosti akciového trhu je důležitý dostatečně dlouhý investiční horizont nejméně 10 let, který tyto výkyvy vyrovnává. Za posledních 15 let činil výnos indexu S&P 500 více než 10 %. Na základě tohoto historického vývoje byl cílový výnos investičního fondu EFEKTIKA stanoven na v průměru 9 % ročně. 

Za účelem zajištění na stáří, pořízení vlastního bydlení nebo podpory dětí při studiu či při jejich startu do dospělého života je EFEKTIKA skvělou volbou zejména pro klienty v mladším a středním věku, kteří si mohou tyto investiční cíle plnit s relativně malou pravidelně odkládanou částkou.

Investování do fondu EFEKTIKA je (nejen v rámci DIPu) ideální pro ty, kdo si chtějí po odchodu do důchodu udržet životní úroveň a aktivní životní styl díky postupně vyplácené rentě. Toho je možné dosáhnout např. pravidelnému odkládání částky 1 200 korun – to je dnes jedna večeře pro dva – po dobu 20 let. Důchodová renta 20 000 korun měsíčně mu zajistí aktivní životní styl až do jeho 80 let. V případě, že je investice zařazena do DIPu, k tomu ještě ušetří necelých 43 200 Kč na dani z příjmů.

Investice do ETF kopírující index S&P 500, kterou nabízí fond EFEKTIKA, přináší jednoduchou a efektivní cestu k diverzifikaci, snížení rizika a využití dlouhodobého růstového potenciálu akciového trhu. Tato strategie je vhodná pro širokou škálu investorů, od začátečníků po zkušené investory hledající dostatečný výnos s přijatelným rizikem.