Atraktivní investice v eurech pod střechou české investiční společnosti

6 min.

Věděli jste, že své portfolio můžete diverzifikovat (tj. rozložit do různých nástrojů za účelem snížení jeho rizikovosti a stabilizace výnosu) také investicí do různých měn, a to bezpečně a pohodlně prostřednictvím tuzemského investičního fondu? Investiční fondy, které umožňují investování přímo v eurech, má ve své produktové nabídce také investiční společnost INVESTIKA.

I když Česká republika  stojí a minimálně ještě nějakou dobu bude stát mimo eurozónu, euro je součástí našich životů s ohledem na fakt, že přes 60 % našich vývozů končí v zemích platících eurem a že právě eurem platíme nejčastěji, když vycestujeme do zahraničí. Mnoho českých firem i domácností má proto příjmy či úspory nebo alespoň jejich část v eurech. Zájem o držbu eur podle statistik ČNB i informací bank mezi Čechy roste, ale jak je zhodnocují?

Úročení vkladů zaostává

Depozitní úroková sazba Evropské centrální banky (ECB), která je centrální bankou všech 20 zemí platících eurem, je nejvýše od vzniku eurozóny – na 4 %. To znamená, že ECB platí bankám, které si u ní uloží své volné finanční prostředky, 4 % ročně. Zhodnocení eurových rezerv v tuzemských spořicích a termínovaných produktech však výrazně zaostává za tím, co jim ECB za jejich úložky vyplácí, když je zhodnocování eurových vkladů prakticky ve všech tuzemských bankách nulové. Jediná banka v dubnu nabízela spořicí účet s úrokem 2,2 % ročně. Dvě banky pak poskytovaly eurový termínovaný účet na 1 nebo 2 roky s 3% ročním úrokem.  

Na  depozitní sazbu ECB je navázán také depozitní fond EUROMONETIKA z rodiny investičních fondů společnosti INVESTIKA. A vzhledem k rekordní výši hlavní sazby ECB nebyl na investice do takového produktu nikdy lepší čas než teď! Roční výnos EUROMONETIKY se totiž za předpokladu 4% depozitní sazby ECB letos očekává na úrovni 3,4 %. A anualizovaný výnos, založený na dosavadním zhodnocení od spuštění fondu 2. ledna 2024 do 16. dubna 2024, je dokonce 3,9 %! Ve srovnání s bankovními euroúčty tak fond EUROMONETIKA nabízí bezkonkurenční zhodnocení eurových rezerv, a navíc bez jakýchkoli podmínek či omezení. 

Peníze na účtu do 3 dnů

Velkou výhodou EUROMONETIKY je, že peníze investované do tohoto investičního fondu mají v případě potřeby investoři k dispozici zpravidla do 3 pracovních dnů. Investiční fond tak vlastně funguje jako „investiční peněženka“, která zhodnocuje finanční rezervy, o kterých víte, že je budete nebo můžete v dohledné době potřebovat. EUROMONETIKA je navíc určená nejen domácnostem, ale také firmám, spolkům nebo jiným právnickým osobám. A poslední, i když velice důležitou vlastností EUROMONETIKY je fakt, že se stejně atraktivní výnos vztahuje na jakkoli vysokou částku už od 20 eur. 

Bezpečí vložených prostředků je zajištěno spoluprací s významnými bankami, jejichž prostřednictvím se peníze investované do investičního fondu EUROMONETIKA zhodnocují. I tato diverzifikace spolu s evropskou licencí UCITS, díky které investiční fond podléhá nejpřísnější regulaci a díky níž již investiční fond funguje také na Slovensku, minimalizují rizikovost investičního fondu. Ta je tak na sedmistupňové škále rizikovosti na nejnižším možném stupni 1.

Eurové investice i do realitního fondu

EUROMONETIKA však není jediná možnost, kam v rámci fondů INVESTIKY investovat v eurech. Také vlajková loď společnosti, INVESTIKA realitní fond, nabízí již od roku 2020 investování v eurech, čímž oslovuje zejména slovenské investory. Eurová třída investičního fondu doručila svým klientům za 4 roky od svého vzniku celkové zhodnocení o 25,16 %.

Investice do eurové třídy INVESTIKA realitního fondu je podobně konzervativní jako fond EUROMONETIKA, avšak je určený pro střednědobé až dlouhodobé cíle klientů s doporučenou dobou investice 3–5 let. INVESTIKA realitní fond, který je od roku 2022 největším nebankovním realitním fondem i pro drobné investory v Česku a na Slovensku, nabízí stabilní výnos 4–6 % ročně. Průměrné roční zhodnocení v eurové třídě za poslední tři roky ve výši 6,8 % překonalo nejen horní hranici cílového výnosu, ale rovněž výkonnost korunové třídy investičního fondu, která za stejné období dosáhla 6,5 %.

Výhodou všech investičních fondů rodiny INVESTIKA je mobilita mezi nimi v rámci jedné měnové třídy. Co to znamená? Na tři kliknutí v klientském portále je např. při větším poklesu sazeb v eurozóně možné převést finanční prostředky z EUROMONETIKY do eurové třídy INVESTIKA realitního fondu. Své investiční portfolio tak můžete snadno průběžné upravovat podle aktuálního tržního vývoje a dosahovat v každém období optimálního výnosu!